TAKİPOMP Matematiksel Bir İspat – Yazan: Edward Page Mitchell – Seslendiren: İsmail Kara
Edward Page Mitchell’in Matematiksel bir gösteri olan Takipomp’un konusu, Bay Furnace’in (anlatıcı) matematik profesörünün kızıyla evlenme teklifi etrafında dönüyor. Ne yazık ki, anlatıcı matematikte başarılı olmadığı için öğretmen onaylamaz. Profesör bir meydan okuma sunuyor: sonsuz hız ilkesini keşfetmek. Anlatıcı hocasına döner ve çözümü Takipomp’ta bulabileceğinden emindir ve bu durumda profesör Bay Furnace’in kızıyla evlenmesine izin vermek zorunda kalacaktır.
“Tachypomp (Takipomp)” Edward Sayfa Mitchell tarafından The Sun’da anonim olarak Ocak 1874 yayınlandı. Mitchell’in ilk bilimkurgu hikayesiydi. Mitchell, The Sun’daki editörlük çalışmasıyla tanınıyordu , ancak bilimkurgu öyküleri anonim olarak yayınlandığından, saygın çalışmaları 1970’lerin başında yeniden keşfedilene kadar çoğunlukla unutuldu.
“Takipomp” bir bilimkurgu öyküsünde ” android ” kelimesi ilk kez kullanıldı. “Takipomp” terimi, teorik olarak sonsuz hıza ulaşabilen kurgusal bir cihazı ifade eder. Makinenin kendisi, dikey olarak istiflenmiş, her biri bir öncekinin yarısı kadar olan bir dizi trendir (veya trene benzer herhangi bir araç). Böylece trenler birlikte hareket edecek ve trenin hızını en üstte bulmak için hızları eklenecekti. Örneğin, alttaki tren saatte 40 mil hareket ediyorsa ve tren bu saatte 40 milin üzerinde hareket ediyorsa, o zaman daha yüksek trenin hızı saatte 80 mil olacaktır.
Teoride ilginç bir fikir olmasına rağmen, özel görelilik teorisi, ışığın boşluktaki hızının mutlak olduğunu ve evren için (en azından yerel olarak ) nihai bir hız sınırını temsil ettiğini belirtir . Bir Takipomp inşa edilmiş olsaydı, uzunluk daralması ve zaman genişlemesi gibi göreli ilkeler , sistemin herhangi bir bileşeninin ışık hızına ulaşmasını veya bu hızı aşmasını engellerdi.
Hikayenin son satırı, “Yine de Takipomp’un başarılı olmaması için hiçbir neden göremiyorum. Görebilir misin?” Otuz yıl sonra, bu göreli etkiler 1905’te Albert Einstein tarafından ortaya konduğunda ele alınacaktı .