PlanlayıcılarTasarım Ürünler

Kakeibo: Japonların Bütçe ve Tasarruf Sanatı

Parayla aramızdaki ilişki önemli. Parayı fazla sevmek de sıkıntı, hesapsızca harcamak da… Hele ki pandemi döneminde birikim yapmış  olan kişiler bu dönemi biraz olsun daha az sıkıntıyla geçiriyorlar. Ben  nasıl daha tasarruflu yaşayabilirim, bütçemi kontrol altında tutabilmek için neler yapabilirim diyorsanız Japonların kakeibo adını verdikleri tasarruf sanatıyla tanışmanın vakti gelmiş demektir. Akıllıca tavsiyelerin ve uygulama adımlarının yer aldığı bu para biriktirme sanatına gelin daha yakından bakalım.

Kakeibo (kah-keh-bo şeklinde telaffuz ediliyor), Japonya’nın ilk kadın gazetecisi Hani Motoko tarafından geliştirilen basit ve sade bir bütçe yönetimi yaklaşımı. İlk kez kullanıldığı 1904 yılından bugüne özellikle hitap ettiği Japon ev kadınlarına ve haberdar olan dünya vatandaşlarına bütçelerini yönetme konusunda yol göstermeye devam ediyor.

Diğer bütçe yönetim yaklaşımlarında olduğu gibi kakeibo’da da temel mantık her türlü gelir ve gider kalemini kayıt altında tutmak. Böylece parayla aranızdaki ilişkinin neye dayandığını tespit etmeniz ve ona göre bir yaklaşım geliştirmeniz kolaylaşıyor.

Kakeibo Metodunun Temel Soruları

Gelirlerimizi ve giderlerimizi kayıt altında aldıktan sonra yapmamız gereken bir diğer şey de harcamalarımıza yön vermek. Bunun için de kakeibo methodunun aşağıda yer alan dört temel sorusu var. Kendimize bu soruları sorarak ve yanıtlarken dürüst davranarak bütçemizi yönetiyoruz.

Kullanabileceğim para ne kadar?

Aylık gelirimizden sabit harcamalarımızı düştüğümüzde kalan tutar bize cevabını verecek.

Ne kadar biriktirmek istiyorum?

Birikim yapmak istediğimiz tutarın ne kadar olduğunu hayallere kapılmadan belirlemek önemli. Yeni bir cep telefon mu almak istiyorum, arabanın modelini mi yükseltmek istiyorum yoksa bir tatile çıkmak niyetinde miyim? Bunlar bize biriktirmek istediğimiz tutarın cevabını verecek.

Ne kadar harcıyorum?

Her gün düzenli olarak ve en küçük bir harcamayı dahi atlamadan giderlerimizi yazmamız gerekiyor. İstek harcamaları, zorunlu harcamalar, kültürel harcamalar gibi kategoriler çerçevesinde giderlerimizi not alıyoruz.

Bütçemi nasıl yönetirim?

Harcamalarımızı düzenli yazdıktan sonra ortaya çıkan tabloya aylık olarak göz attığımızda bütçemizi aşıp aşmadığımızı, bir sonraki ay rahat davranabilir miyiz yoksa harcamalarımızı kısmamız mı gerekir, bizi kendiliğinden yönlendirecek.

Her ayın sonunda cevaplamamız gereken dört sorumuz daha var. Bunlar:

Bu ay bütçemi aştım mı?

Para biriktirebildim mi?

En fazla neye para harcadım?

Bütçemi düzgün yönetebilmek için neleri değiştirmem gerekir?

Bu soruların cevaplarını her ay değerlendirmek ve kayıt almak bir süre sonra bakış açısı ve disiplin kazandırıyor. Böylece birikim hedefimiz doğrultusunda huzurumuzu kaçırmadan emin adımlarla ilerliyoruz.

Sizler için hazırlamış olduğum excel tablosunu kullanarak bütçenizi daha rahat kontrol altında tutabilir ve birikim yapmaya başlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir