YKS HazırlıkEğitim

Sınavlara hazırlanırken Kaizen yöntemi nasıl uygulanır?

Kaizen Nedir?

Japonca bir birleşik sözcük olan kaizeni oluşturan sözcüklerden kai değişim, zen ise daha iyi anlamına gelmektedir, yani “kaizen = iyi değişim“.

Kaizen ne demek veya kaizen felsefesi nedir basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, Kaizen yaklaşımı, sürekli ve artan iyileştirmenin zaman içinde önemli bir değişime yol açtığı inancına dayanmaktadır. Bu felsefe sayesinde büyük hedefler sürekli uygulanabilecek küçük gelişme adımlarına bölünerek ve uygulanarak çok büyük başarılar gerçekleştirilebilmektedir.

Genellikle içgüdümüz büyük olmak ister. Hedefe hemen varalım ister. Sabırsızlaşırız ve bir gecede olmasa da bir hafta veya bir ay içinde sonuç bekleriz. Ancak zaman içinde artan iyileştirmelerin gücüyle ve verdiği motivasyonla, küçük bir başlangıcın ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz.

Aslında Kaizen gerçekçi bir dünyada yaşamaktan başka bir şey değildir. Metodun çalışmasının asıl sebebi irademizi geri kazandırmasıdır. Çocukluğumuzdan beri büyüklerimiz bize büyük işler başarmak için büyük düşünmemizi söylediler. Bu yüzden ulaşılamayacak kadar büyük hedefler koyup  deneyip büyük bir farkla başarısız olduğumuzda, irade gücümüze olan güvenimiz azalır. Tıpkı su kovasındaki bir delik gibi. Ne zaman bir şey yapmayı düşünsek ama başarısızlıkla sonuçlansa irademizde bir delik açarız. İrade gücümüz zamanla içi deliklerle dolu bir su kovasına dönüşür. Kendimize olan güvenimizi  zamanla kaybederiz.

Yani irademizi yeniden kazanmak için onu onarmak gerekir. Büyük düşünmek yerine, kolayca gerçekleştirilebileceğini önceden bildiğimiz küçük hedeflerle başlamalıyız. İşte Kaizen metodunun yaptığı şey aslında bu kadar basittir.

Eğitim için kaizen yöntemi nasıl uygulanır?

Kaizen Metodu o kadar iyi sonuçlar veriyor ki, büyük ve küçük şirketlere bir çalışma felsefesi olarak yayılıyor. Bunu çalışma tekniklerinize dâhil ederseniz, sizin çalışmalarınızda da çok iyi sonuçları olacaktır.

Bu teknik, çok çalışmak yerine akıllıca çalışmanın mükemmel bir örneğidir.

Sizi kademeli olarak hedefinize doğru götürecek en küçük adımı düşünün. Sonra daha da küçük küçük yapmayı deneyin.

Büyük hedefleri ele alırken, genellikle bir seferde sadece bir hedef üzerinde çalışması tavsiye edilir. Oysa Kaizen yaklaşımı ile aynı anda birden çok şey üzerinde çalışılabilir.

Önceki günden sadece % 1 daha iyi yapmaya çalışın.

Küçük başlayın ve artışlarınızı kademeli yapın. Sabırsız olmaktan kaçının ve ileriye doğru daha büyük adımlar atmaya başlayın. Yavaş, istikrarlı ve tutarlı kalın.

Sadece bir gün önce olduğundan biraz daha iyi yapmaya çalışın.

İlk başta biraz garip görünebilir, ancak her şey beyninizi “kandırmak” ile ilgilidir. Bu basit hareketle, bu yeni aktiviteyi rutininize zahmetsizce dâhil edersiniz. Zihniniz bunu bir meydan okuma olarak algılamaz ve bir alışkanlık olarak hızla otomatikleştirir.

Kaizen Metodu’nu bir öğrenci olarak hayatınızda uygulamak için anahtarlar

Kaizen Metodunu çalışmaya uygulamak için anahtarlar şunlardır:

Bir standart belirleyerek başlamalısın. Mevcut çalışma tekniklerinizin ayrıntılı bir açıklamasını yapın.

“Standart olmadan kaizen olamaz” – Taiichi Ohno.

Eğitim standardınızı tanımlamak için yapabileceğiniz her şeye bakın. Ders çalışırken müzik dinler misin? Ne zaman çalışırsın? Okuma tekniğinizi nasıl tanımlarsınız? Not alıyor musun? Çalışma gruplarına mı katılıyorsunuz yoksa yalnız mı çalışıyorsunuz?

Kendi standart çalışma prosedürünüzü oluşturduktan sonra, her alanı biraz daha iyi hale getirebilecek küçük iyileştirmeler aramaya başlayabilirsiniz.

Günün hangi saatlerinde en iyi ders çalıştığınızı analiz edin.

Her güne başlamak için bir zaman belirleyin. Bir rutin oluşturmakla ilgili olduğu için başlangıçta bu çalışma programına kesinlikle uymanız önemlidir.

Çalışma takviminizi belirli zamanlar ile düzenleyin. İlk hafta, örneğin 20 dakika gibi kısa bir süre koydunuz. Haftada 20 dakikayı kademeli olarak artırın. Bu bir gösterge zamanıdır; Gördüğünüz gibi az ya da çok olması önemli değil. Herhangi bir şey koyabilirsiniz. Önemli olan küçük bir miktarla başlayıp birkaç gün sabit tutup makul bir şekilde artırmanızdır. Önceki günden sadece % 1 daha iyi yapmaya çalışın. Küçük başlayın ve artışlarınızı kademeli yapın. Sabırsız olmaktan kaçının ve ileriye doğru acele etmeye ve daha büyük adımlar atmaya başlayın. Yavaş, istikrarlı ve tutarlı kalın. Sadece bir gün önce olduğundan biraz daha iyi yapmaya çalışın.

Hz. Muhammed (sav) in buyurduğu gibi, “İki günü eşit olan zarardadır.” her sonraki gün, bir önceki günden % 1 daha fazla olmalıdır.  

Hedefe ulaştığınızda kendinizi tebrik edin. Motivasyonumuzu güçlendirmek için iyi yapılmış bir iş için kazanılan bir iltifattan daha yararlı bir şey yoktur.

Kaizen katı bir sistem değildir. Bir felsefe olduğu için esnek ve çalışma tarzınıza, tercihlerinize ve kişiliğinize uyarlanabilir bir düşüncedir. 

Unutmayın değişim sabırdır. Doğru yoldasın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir